Kuchnia Galin

Wielkim atutem Galin jest wyśmienita kuchnia – nowoczesna, lecz uwzględniająca typowe dla regionu tradycje kulinarne.

Kuchnia pyszna, obsługa przemiła...

~ pomorzanka

Wszystkie opinie

Gospoda Galiny

Dwupoziomowa Gospoda, z górującą nad nią wieżą zegarową, mieści się w zabytkowym spichlerzu. Niepowtarzalny nastrój stwarzają odsłonięte krokwie pod wysokim drewnianym stropem, centralnie usytuowany, romantyczny kominek oraz oryginalny piec chlebowy. Atmosferę wnętrza podkreślają ręcznie wyrabiane gliniane dzbany i misy oraz dekoracje z kwiatów. Zimą kieliszek domowej nalewki w fotelu przy kominku, latem posiłek w wiejskim ogrodzie tonącym w kwiatach – o każdej porze roku miejsce to gwarantuje niezapomniane wrażenia – kulinarne i nie tylko.
Galińska Gospoda została dwukrotnie wyróżniona „czapką” w Żółtym Przewodniku Gault&Millau Polska. Jest to jedna z dwóch najbardziej prestiżowych serii wydawniczych, recenzujących rynek gastronomiczny.
Otrzymaliśmy również wyróżnienie I stopnia w X edycji konkursu Najlepszy Produkt i Usługa Warmii i Mazur w kategorii usługa gastronomiczna.
Od lat Gospoda jest członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.

Szef kuchni Olga Lompa

Olga Lompa – kuchmistrzyni z pasją i powołaniem. Od zawsze z wielkim zamiłowaniem poszukiwała inspirujących i ciekawych smaków. Szkoliła się u mistrza Kurta Schellera, praktykowała u Adama Chrząstowskiego, a także u cenionych restauratorów - Agnieszki i Marcina Kręglickich.

W proponowanych daniach stawiamy na świeżość, jakość i popularyzację kulinarnych tradycji regionu Warmii i Mazur. Do przyrządzania potraw używamy warzyw, owoców i ziół z galińskich upraw, lokalnie wytwarzanych serów, wędlin i domowych przetworów. Daje to gwarancję świeżości i najwyższej jakości.

O. Lompa

Nasze specjały


Gołąbki "Olgi" z kaszą gryczaną i leśnymi grzybami

Pierogi z jagnięciną polewane masłem

Barszcz ukraiński


Jagnięcina confit w sosie winno-tymiankowym z domowymi kopytkami i grillowaną marchewką


Luzowana połówka kaczki pieczonej z jabłkami podana z domowymi kluseczkami

W grudniu Szef kuchni
poleca